Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Zašto svinjama smeta Orwellova “Životinjska farma”?

Jednu od najpoznatijih političkih satira, “Životinjsku farmu”, Georgea Orwella, pjesnik i kritičar T. S. Eliot odbio je objaviti, proglasivši djelo neuvjerljivim!

U pismu iz 1944. godine T. S. Eliot pokušao je svom mlađem kolegi GeorgeuOrwellu, objasniti da njegova knjiga “Životinjska farma”, neće biti objavljena jer je neuvjerljiva i zagovara trockizam.

T. S. Eliot je tada radio za izdavačku kuću Faber&Faber, a Orwellu je napisao da bi njegovo djelo samo uzburkalo političku klimu. Posebno mu je zasmetala alegorijska karakterizacija svinja, odnosno Svinja po imenu Napoleon čiji je lik utemeljen na liku diktatora Josifa Staljina. Napoleon je glavni je negativac i protjeruje dobrodušnog Snowballa, čiji lik predstavlja Lava Trockog.

Slavni pjesnik i kritičar smatrao je da je Orwellova namjera bila veličanje trockizma i oštra kritika staljinizma.

“Nema nikakvih dokaza da je to ispravno gledište iz kojega treba kritizirati političku situaciju. Slažemo se da je riječ o iznimnom djelu, radnja je vrlo stručno obrađena i uspijeva zadržati pozornost čitatelja, što samo rijetkim autorima polazi za rukom, napisao je Eliot.

“Životinjsku farmu” je na kraju objavila izdavačka kuća Secker and Warburg 1945. godine. Slavu je doživjela 50-ih godina prošloga stoljeća te je od tog vremena na glasu kao jedno od najznačajnijih satiričnih djela

A, usprkos tome što je roman Georga Orwella Životinjska farma priča o životinjama on se temelji na stvarnim događajima. Radnja romana je kritika upućena tadašnjem totalitarističkom društvu u Sovjetskom savezu. No istina je da se navedena priča može odnositi na bilo koji društveni poredak kao što je recimo i navodna “demokracija u hrvatskoj”, u kojoj pravo glasa imaju i građani nekih drugih država koji očito nisu imuni na virus svinjske kuge i koji Hrvatsku koriste za samo za nametanje ustašluka, vlastite gluposti i zaostalosti,  te lopovluk i krađu.

Samim tim jasno je zašto svinjama smeta Orwellova “Životinjska farma”!

—————

P.S. Ovaj članak posvećen je Željki Markić, Nini Raspudiću i Miljenku Jergoviću, kojim autor članka od svog srca želi da se što prije vrate, tamo odakle su i došli. Drugim riječima “Lijepa naša”, odnosno naša hrvatska domovina nije vaša turska farma, te vas mi Hrvati  jednostavno ne želimo ovdje.

 

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...