Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Istine i laži o Edgaru Allanu Poeu

Teorije o nagloj propasti slavnog engleskog pjesnika variraju od priča o alkoholizma do bjesnoće, a autorica knjige ‘Mrs. Poe’ Lynn Cullen tvrdi da je pisac najvjerojatnije bolovao od meningitisa. Kako bi bolje razumjela što se događalo sa slavnim autorom, Cullen je detaljno istražila dokumentaciju iz knjižnice koja se odnosila na 1854., kada je napisao svoje najpoznatije djelo, mračnu poemu ‘Gavran’.

Istražujući njegove prepiske i zabilješke, otkrila je da je u kritičnom trenutku kada je pronađen daleko od kuće, Edgar Allan Poe bio zaljubljen. Naravno, nije se zaljubio u svoju suprugu, već u pjesnikinju Frances Osgood. Njen suprug je ostavio Osgood nekoliko mjeseci prije nego što je upoznala Poea, te ja ons nastojala pisanjem zaraditi za život. Navodno da se ona i Poe nisu ustručavali javno iznositi svoje emocije i javno čitati svoje ljubavne pjesme.

Za njihovu vezu znala je i Poeova supruga, ali i razočarani i odbijeni udvarač pjesnikinje, američki pisac, urednik i književni kritičar Rufus Wilmot Griswold. Poe se kako se smatra već ranije zamjerio Griswoldu jer je omalovažavao njegove zbirke.

Iako nije uspio naštetiti Poeu tijekom života, njegova prava osveta stigla je nakon Poeove smrti, kada je u jednim od bizarnijih obrata u književnoj povijesti, zahvaljujući Poeovoj tetki Mariji Clemm, Griswold postao zadužen za prezentaciju njegove literarne ostavštine. Čim je došao u posjed Poeovih bilješki, počeo je mijenjati sadržaj prepiski te širiti laži o ponašanju preminulog rivala. Uskoro su njegove laži našle čvrsto uporište u javnoj slici i imaginaciji Poea.

No, usprkos Griswoldovim nastojanjima da ga ocrni i ponizi, čitateljima se svidjela izmaštana mračna verzija pjesnikove biografije. Cullen je stoga objavila knjigu u kojoj otkriva tko je osoba iza remek-djela pjesništva te razbija mnoge predrasude o njemu. U tekstu navodi nekoliko manje poznatih informacija.

Žene su ga voljele

Dame su se borile za njegovu pažnju, zvale ga na zabave i nagovarale da čita svoje pjesme na javnim nastupima. Jedna od obožavateljica smatrala je da će ga osvojiti time što je svima obznanila njegovu preljubničku aferu s Frances Osgood, što se nakraju pokazalo vrlo neučinkovitim načinom za osvajanje nečijeg srca.

Pjesma ‘Gavran’ pretvorila ga je u književnu zvijezdu

Gotovo preko noći, svi Amerikanci usvojili su slavnu rečenicu ‘Nikad više’. Također su se počele pojavljivati i parodije na pjesmu u svim važnijim medijima tog doba.

Bio je ljubitelj mačaka

Unatoč morbidnoj priči ‘Crni mačak’, Poe je volio mačke i one su voljele njega: njegova ljubimica Caterina, navodno je patila od depresije kad je izbivao iz kuće na duljim putovanjima. Uginula je samo dva tjedna nakon njegove smrti.

Nije si mogao priuštiti plaćanje stanarine

U godini najveće slave 1845., zaradio je 400 dolara. Sve ostalo vrijeme zarađivao je puno manje te bio prisiljen stalno posuđivati za stanarinu od prijatelja i rođaka.

Prošao je put od književne zvijezde do izopćenika u samo godinu dana

Uspjeh pjesme ‘Gavran’ učinio ga je zvijezdom njujorške scene 1845. Do veljače 1846., isti književni krugovi pokazali su mu ‘vrata’, nakon što više nisu mogli ignorirati njegovu izvanbračnu aferu s Frances Osgood. Ona je sačuvala ugled niječući da su bili u vezi te se, iako trudna, pomirila sa suprugom. Poe, s druge strane, nije mogao tako lako preći preko romanse te joj je poslao čestitku za Valentinovo koja je pročitana na književnoj zabavi kojoj mu je bio zabranjen pristup.

Preoteo je rođaku djevojku

Kad se Poeov bogati rođak Neilson Poe zainteresirao za Poeovu rođakinju, 13-godišnju Virginiju Clemm te je pozvao da odsjedne u njegovom luksuznom apartmanu u Baltimoreu, Edgar je počeo paničariti. Naime, živio je već nekoliko mjeseci u kući s Virginijom i njezinom majkom te je počeo njihovu siromašnu zajednicu smatrati domom. Kako bi spriječio Virginiju da ode s Neilsonom, tada 26-godišnji Edgar, koji je patio od traume ostavljanja, jer je bio siroče, ponudio je rođakinji jedinu vrijednost koju je tada posjedovao – samog sebe.

Bio je genije, a mnogima je upravo to smetalo

Za iskrivljenu sliku Poea kao grubog alkoholičara i konzumenta droga, danas je zaslužan njegov rival Rufus Griswold. U stvarnosti, njegova stroga radna etika nije mu ostavljala puno vremena za opijanje. Mala doza opijata koju je probao za vrijeme bolesti, kako bi ublažio simptome, zgadila mu se i nikad više nije ništa tog tipa uzimao. Uništavanje Poeove reputacije njegovu protivniku Griswoldu nije donijelo sreću. Proveo je zadnje dane usamljen dok su mu u sobi visjela tri portreta: njegov, Poeov i Frances Osgood.

 

 

Preveo i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright :  Nenad Grbac i Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...