Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Edgar Allan Poe i njegovi demoni!

Edgar Allan Poe američki je pisac i pjesnik, jedan od najutjecajnijih autora svih vremena.

Rođen je u Baltimoru i proslavio se svojim mračnim pričama sa obiljem strašnih elemenata. Smatra se tvorcem detektivske proze. Njegova pjesma “Gavran”, objavljena u novinama 1845. godine, jedna je od najpoznatijih na svijetu. Za nju mu je plaćeno 10 dolara. Radio je u nizu novina da bi se izdržavao, a umro je 40. godini.

Nekoliko kratkih i manje poznatih činjenica o piscu i pjesniku:

Možda je točno da je danas teško naći nekoga tko za njega nije čuo, tko ne zna “Nevermore”, Annabel Lee ili “Crnog mačka”. Odmah uz to nekako su čuli li i da je umro na neobičan način, a i nekoliko se urbanih mitova veže uz njegovo ime.

Bio je sjajan pisac. Osnivač je književnog žanra – detektivska fikcija. Osim toga izmislio je gotičke priče (gothic tales), science fiction i za to dobio priznanje ali naravno posmrtno. Dvije njegove priče ukazuju i da je izmislio ono što danas poznajemo kao body-horror. Stvorio je svoj svijet koji se temeljio na ljudskim strahovima, užasima o kojima možda ne bismo pričali s vama.

Pjesma “Gavran” je preko noći Poea učinio slavnim piscem

Njegova smrt je i dan danas predmet istraživanja. Nađen je 3.listopada 1849. kako luta po ulicama Baltimorea u užasnom stanju i umro je četiri dana kasnije u bolnici. Sva su medicinska izvješća, papiri i dokumentacija nestali, uključujući i smrtovnicu i do danas nisu nađeni. Teorija je mnogo – kolera, infarkt, epilepsija, ubojstvo, samoubojstvo.

“Maska crvene smrti” djelo je koje je za inspiraciju imalo Poeovu osobnu tragediju. Njegovoj ženi Virginiji u trenutku kad je pjevala na obiteljskom okupljanju iznenada je počela curiti krv iz usta. Edgar je dugo odbijao priznati da mu je voljena žena oboljela od tada smrtonosne bolesti. Potaknut njenim preminućem napisao je priču o dekadentnom princu Prosperu, koji zaključan u svom dvorcu pokušava izgnati bolesti – ali uzalud.

Nije pisao samo horor priče već i – satire, humoristične priče i šale.

Iako je za njegova život situacija u američkom izdavaštvu bila loša Poe je jedan od prvih poznatih književnika koji je pokušao živjeti samo od pisanja. U to vrijeme izdavači bi radije tiskali piratske kopije pisaca iz Engleske nego platili nova djela Amerikanaca. Podsjeća li vas to na Hrvatsku?

Portret koji zapravo svi znamo, izmučenog čovjeka u crnom nije prava slika Edgara Allana Poea. Bio je zgodan, sportaš,. Bio je ljubimac žena. Još jedna stvar – većinu života NIJE imao brkove.

Jako se zanimao za kriptografiju koju je nastojao popularizirati. Najbolje se vidi u njegovom djelu “The Gold Bug”; “Zlatni kukac” gdje u priči važan dio upravo šifriranje.

Edgar je volio svemir i kozmologiju.

To mu je bio hobby. U eseju 1848. nazvanom “Eureka: A Prose Poem” objavio je teoriju koja je zapravo teorija velikog praska, Big Bang theoru i to 80 godina prije nego su znanstvenici krenuli tim smjerom. Sam Poe je mislio kako je taj esej – remek djelo.

Poe je umro sa samo 40 godina. Živio je u Richmondu, Philadelphiji, Baltimoreu i Bostonu, Škotskoj i Engleskoj. Posljednje je godine života živio u Bronxu, u New Yorku.

Prva moderna detektivska priča

Prva moderna detektivska priča je ona iz 1841. “Ubojstvo u ulici Morgue” ili “The Murders in the Rue Morgue”. Glavni je junak gospodin Dupin, prvi detektiv u književnosti a koji je bio inspiracija i model za neke kasnije detektive – i Sherlocka Holmesa i Herculea Poirota.

Jedan od 12 preživjelih primjeraka prve Poeove knjige “Tamerlane and Other Poems” prodana je na dražbi u Christieju za 662 500 USD-a. To je rekord američke književnosti. Nijedno drugo djelo nijednog američkog književnika nije prodano za takvo svotu.

Dopisivao se i sprijateljio, preko pisama s Charlesom Dickensom. Kada je Dickens imao 31 a Edgar 34 godine napokon su se i sreli – u Philadelphiji.

Zvuk zvona opisao je Poe rječju – tintinabulation. Prvi je puta svoju riječ koristio u pjesmi “The Bells”, “Zvona”.

“Crni mačak” priča je od koje čitatelje prolaze trnci. A, Edgar je obožavao mačke i često bi pisao s mačkom na – ramenu. Česti su sporedni likovi u njegovim pričama. Najdraža mu je bila Catterina.

Poeova najslavnija pjesma

Poeova najslavnija pjesma “Gavran” ujedno je i jedna od najpopularnijih pjesama na svijetu, i dan danas. Pjesmu je Poe prodao 1845. magazinu “The American Review”. Za deset dolara!

Smatra se da ništa nije potpisao kao Edgar Allan Poe. Allan je ime poočima s kojim se nije slagao pa je dokumente potpisivao s Edga A. Poe ili E. A. Poe.

Smatra se da je ime Edgar dobio po liku iz “Kralja Leara” Williama Shakespearea jer su mu oboje roditelja glumili u tom komadu 1809.

Život u Phialadelphiji

Između 1837. i 1844. Poe je živio u nekoliko kuća u Phialadelphiji od kojih je jedna sačuvana i pod zaštitom je kao Nacionalno povijesno mjesto. U toj je kući napisao jedno od njaslavnijih djela, priču “Crni mačak”. Kuća ima podrum koji je pomalo jezovit i sličan onom iz priče.

Poe je radio kao novinar i kritičar. Dapače, za života je bio poznat kao književni kritičar. Slavu kao pisac stekao je nakon smrti. Negativna kritika djela suparnika po peru Rufusa Wilmota Griswolda dovela je do urbanog mita. Povrijeđen lošom kritikom Griswold ga je godinama sustavno i strastveno ogovarao i navodio gdje god bi stigao kako je Edgar alkoholičar, psihički bolesnik i sada vam je jasno otkuda te ružne riječi o Poeu.

Iza Poea ostala je nedovršena priča. Usamljeni svjetioničar odabrao je samoću kako bi završio knjigu. Pisana je kao dnevnik svjetioničara-pisca. Završio je priču Joyce Carol Oates – “The Fabled Light-house at Vina del Mar”.

 

———————————-

Sva prava i Copyright :  Nenad Grbac i Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...