Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tko je bio Peter Green?

Neugodno nas je iznenadila vijest da je Peter Green, jedan od najvećih rock gitarista i utemeljitelj rock grupe Fleetwood Mac, preminuo u subotu 25. 07. 2020 u dobi od 73 godine. Njegova obitelj objavila je samo da je slavni rock gitarista umro, mirno u snu. A, nas je to natjeralo da se još jednom prisjetimo legende i pokušamo svim neupućenima odgovoriti na pitanje: Tko je bio Peter Green?

Peter Green (29. listopada 1946. – 25. srpnja. 2020) bio je britanski blues – rock gitarist i osnivač sastava Fleetwood Mac.

Prvo je svirao solo gitaru u sastavu Petera Bardena. Nekoliko mjeseci kasnije dobio je priliku da uskoči umjesto Erica Claptona u sastav John Mayall & the Bluesbreakers na tri nastupa. Nedugo zatim Clapton je otišao iz Bluesbreakersa, a na njegovo mjesto došao je Green.

Godine 1967 Green je odlučio osnovati svoj blues sastav i nazvao ga Fleetwood Mac. Tada je Peter  napisao i Black Magic Woman, (tu pjesmu izvodio je kasnije i Santana),

Zanimljivo je i to da ni jedan od članova benda, a pogotovo Green nije mario za image. Nastupali su na televiziji obučeni onako kako su bili obučeni u svakodnevnom životu, katkad obrijani, većinom zapušteni. Današnji kritičari, a naročito netalentirani glazbenici s RTL ili Nove televizije bi ih jednostavno sahranili i vjerojatno njihova glazba nikad ne bi bila ni emitirana, ni na televiziji, ni na radiju.

Ali bilo je to vrijeme kad je jedino muzika bila važna, umjetnici su bili autori svoje muzike, nije bilo sveznajućih pisaca glazbe, teksta, glazbenih menagera i kritičara, rušili su se tabui, a misao i mogućnost izražavanja su bili daleko slobodniji nego li je to slučaj danas.

Peter Green je već u Bluesbreakersimaa postao jedan do najvećih blues gitarista, ali tek je u sastavu Fleetwood Mac do izražaja došla njegova virtuoznost u sviranju i genijalnost u skladanju. Blues mu je  bio u krvi ali je s vremena razvio svoj glazbeni izričaj i doveo ga do savršenstva, koje je primjetno u skladbama: “Oh Well” ili “Green Manalishi (With The Two-Prong Crown)”.

Oni koji prate rock glazbu znaju i da je Fleetwood Mac dvije godine bio najpopularniji sastav na svijetu.

Nakon objavljivanja Albatrossa i ogromne slave, koju im je taj hit donio, Peter Green se neuspješno borio sa posljedicama uspjeha. Idealista u duši, romantičar po vokaciji, bluesman po opredjeljenju, ekstremno senzibilan u promatranju stvarnosti, nije izdržao. Psihički propada te napušta Fleetwood Mac. U svibnju 1970. godine silazi sa scene. U potpunosti i to nakon snimanja kaotičnog solo albuma po znakovitom imenu “The End”.

Uporno odbijajući novac od autorskih prava, zapošljava se kao grobar na mjesnom groblju te tu provodi dvije godine u potpunoj anonimnosti. Fleetwood Mac nastavlja bez njega. Povijest ovog sastava je stvarno nesvakidašnja, te zahtjeva daleko širi osvrt od ovih nekoliko crtica.

Možda je važno napomenuti samo da se grupu Fleetwood Mac najčešće opisuje kao grupu iz dva vremena: Fleetwood Mac s Peterom Green i Fleetwood Mac poslije Petera Greena. S tim da napominjemo da ni Fleetwood Mac poslije Petera Greena nije loša grupa, osim što im (ipak priznati ćete), silno nedostaje genijelnost i virtuoznost jednog Petera Greena

Krajem 1990-ih Peter Green se vratio na scenu s novim sastavom Peter Green Splinter Group. Sastav Splinter Group uspio je objaviti devet albuma u razdoblju 1997. – 2004.

U nastavku vam prilažemo nekoliko pjesama koje su proslavile Petera Greena i grupu Fleetwood Mac:

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac


“Need Your Love So Bad” (1968)


Black Magic Woman (Live Boston Tea Party) 1970


FLEETWOOD MAC – Oh Well – 1969


Albatross – Fleetwood Mac


Fleetwood Mac – Man of the world 1969


1970 Fleetwood Mac – Peter Green – The Green Manalish

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright :  Nenad Grbac i Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...