Tko je bio Peter Green?

Peter Green (29. listopada 1946. -) je britanski blues – rock gitarist i osnivač sastava Fleetwood Mac.

Isprva je svirao solo gitaru u sastavu Petera Bardena. Nakon nekoliko mjeseci dobio je priliku da uskoči umjesto Erica Claptona u sastav John Mayall & the Bluesbreakers na tri nastupa. Nedugo zatim Clapton je otišao iz Bluesbreakersa, a na njegovo mjesto došao je Green.

Godine 1967 Green je odlučio osnovati svoj blues sastav i nazvao ga Fleetwood Mac. Tada je Peter  napisao i Black Magic Woman, (tu pjesmu izvodio je kasnije i Santana),

Zanimljivo je i to da ni jedan od članova benda, a pogotovo Green nije mario za image. Nastupali su na televiziji obučeni onako kako su bili obučeni u svakodnevnom životu, katkad obrijani, većinom zapušteni. Današnji kritičari, a naročito netalentirani glazbenici s RTL ili Nove televizije bi ih jednostavno sahranili i vjerojatno njihova glazba nikad ne bi bila ni emitirana, ni na televiziji, ni na radiju.

Ali bilo je to vrijeme kad je jedino muzika bila važna, umjetnici su bili autori svoje muzike, nije bilo sveznajućih pisaca glazbe, teksta, glazbenih menagera i kritičara, rušili su se tabui, a misao i mogućnost izražavanja su bili daleko slobodniji nego li je to slučaj danas.

Peter Green je već u Bluesbreakersimaa važio za jednog do najvećih blues gitarista, ali tek je u sastavu Fleetwood Mac do izražaja došla njegova ingenioznost u sviranju i genijalnost u skladanju. Blues mu je uvijek bio u krvi ali je protokom vremena razvijao svoj izričaj i doveo ga do savršenstva koje je pretočio u vječne standarde “Oh Well” ili “Green Manalishi (With The Two-Prong Crown)”.

Mnogi koji prate rock glazbu znaju i da je Fleetwood Mac bio dvije godine najpopularniji sastav na svijetu.

Nakon objavljivanja Albatrossa i velike slave koju im je taj hit donio, Peter Green se neuspješno borio sa posljedicama uspjeha. Idealista u duši, romantičar po vokaciji, bluesman po opredjeljenju, ekstremno senzitivan u sagledavanju stvarnosti, nije izdržao. Psihički propada te napušta Fleetwood Mac u Svibnju 1970. godine silazi sa scene. U potpunosti i to nakon snimanja simptomatično/kaotičnog solo albuma “The End”, kojem naziv sve kaže.

Uporno odbijajući novac od tantijema, zapošljava se kao grobar na mjesnom groblju te tu provodi dvije godine u potpunoj anonimnosti. Fleetwood Mac nastavlja bez njega. Povijest ovog sastava je stvarno nesvakidašnja, te zahtjeva daleko veći osvrt od ovih nekoliko crtica.

Možda je važno napomenuti samo da se grupu Fleetwood Mac najčešće opisuje kao grupu iz dva vremena: Fleetwood Mac s Peterom Green i Fleetwood Mac poslije Petera Greena. S tim da napominjemo da ni Fleetwood Mac poslije Petera Greena nije loša grupa, osim što im (ipak priznati ćete), silno nedostaje genijelnost i virtuoznost jednog Petera Greena

Krajem 1990-ih Peter Green se vratio na scenu s novim sastavom Peter Green Splinter Group. Sastav Splinter Group uspio je objaviti devet albuma u razdoblju 1997. – 2004.

U nastavku vam prilažemo nekoliko pjesama koje su proslavile Petera Greena i grupu Fleetwood Mac:

 


“Need Your Love So Bad” (1968)


Black Magic Woman (Live Boston Tea Party) 1970


FLEETWOOD MAC – Oh Well – 1969


Albatross – Fleetwood Mac

 


Fleetwood Mac – Man of the world 1969


1970 Fleetwood Mac – Peter Green – The Green Manalish

 

 

Napisao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright :  Nenad Grbac i Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...