Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Creedence Clearwater Revival – što je to?

Creedence Clearwater Revival je američka rock grupa koja je nastupala krajem 60-ih i početkom 70-ih. U tih 5 godina koliko su zajednički svirali uspjeli su izdati više albuma i pjesama, od kojih su neke postale veliki hitovi i imale veliku ulogu u razvoju rock glazbe. Mnogi kažu da upravo zbog toga smatraju Creedence Clearwater Revival jednom od najboljih rock grupa svih vremena.

Neke od njihovih najpoznatijih pjesama su “Proud Mary”, “Looking at my back door” i “Have you ever seen the rain”. Zbog zasluga u povijesti “Rock and Rolla” grupa Creedence Clearwater Revival uvrštena je u “Rock and Roll kuću slavnih” 1993. godine.

John Fogerty – majstor jednostavnih, a pamtljivih melodija

I kao što to i obično bude tajna njihovog uspjeha krije se jednom čovjeku – njihovom frontmenu Johnu Fogertyu. Forgety je bio talentirani glazbenik, koji je znao  napisati lako pamtljivu melodiju, znao je svirkom zadržati pozornost slušatelja, imao je fantastičan raspon glasa i neopisivu energiju.

Kako je sve započelo?

John Fogerty, Doug Clifford i Stu Cook upoznali su se još u osnovnoj školi u El Cerritu u Kaliforniji i počeli svirati u grupi “The Blue Velvets”. Tada se grupi pridružio i Johnov tri godine stariji brat Tom Fogerty. Potpisali su i ugovor za nezavisnu produkcijsku kuću “Fantasy Records” koja je bila smještena u San Franciscu. Nakon toga promijenili su ime u Creedence Clearwater Revival. Njihov raniji uspjeh unazadila je činjenica što su John Fogerty i Doug Clifford dobili poziv za vojsku 1966.

Povratak iz vojske i prvi veliki hit!

Nakon što su se John i Doug vratili iz vojske svi članovi grupe prestali su raditi svoje stalane poslove i potpuno se posvetili glazbi. Rezultat toga bio je njihov prvi album nazvan po imenu grupe “Creedence Clearwater Revival”. Taj album ih je proslavio jer je pjesma s tog albuma “Suzie Q”, postala veliki hit i neprestano se vrtila na radiju diljem SAD-a.

A, uspjeh je svakim izdanim albumom bio sve veći…

Njihov drugi album “Bayou Country” postao je hit zbog pjesme “Proud Mary”, koja je obrzo nakon objave tog albuma postala jedna od najviše obrađivanih i prepjevanih pjesama u povjesti glazbe. Među ostalima tu pjesmu obradila je i “baka rock and rolla” Tina Turner. Njena obrada te pjesme vjerojatno je isto toliko poznata kao i original, koji izvode Creedence Clearwater Revival.

Njihov treći po redu album donio je  i novi hit “Bad moon rising”, koji je u to vrijeme dugo bio na drugom mjestu svjetskih ljestvica. Te 1969. godine uspjeli su izdati čak 3 albuma što je u to vrijeme rijetko tko učinio. S četvrtim albumom došla su i dva velika hita “Fortunate son” i “Down on a corner”. I sad je već posve jasno da su Creedensi postali velike zvijezde.

Sjajan ulazak u 70 -te!

I 70-ih godina počeli su odlično, te su izdali peti album sa novim hitom “Looking at my back door”.  Činilo se da ih ništa ne može zaustaviti na putu da postanu najveća grupa svih vremena. Njihov album “Pendulum” ponovno je izbacio veliki hit, po mnogima i najveći njihov hit uz “Proud Mary”, po imenu “Have You Ever Seen the Rain?”.

No, zavist i ljudski jal sposobni su pokvariti sve…

No, onda dolazi da razmirica. Članovi benda smatraju da John ima previše ovlasti u pisanju glazbe i stihova. John im prepušte pisanje glazbe što dovodi do posljednjeg, ‘demokratskog’, albuma benda, koji je jasno pokazao razliku u kvaliteti pjesama, koje je pisao John Fogerty i pjesama, koje su pisali drugi članovi benda. Taj album pokazao se kao čista katastrofa i na njemu osim Fogertyeve “Someday Never Comes”, nema nijedne pamtljive pjesme. Ostatak pjesama koje su napisali članovi benda neslušljiv je uradak kojeg se – prema nekim pričama – srame i sami članovi benda.

1972. godine “Fantasy Records” i CCR prekidaju suradnju i raspuštaju bend!

Taj album je imao najlošiju prodaju i nije imao niti jedan hit. Nakon tog neuspjeha članove grupe, koji su ionako bili posvađani, odlučili su se razići i otići svatko na svoju stranu. 1972. godine “Fantasy Records” i CCR prekidaju suradnju i raspuštaju bend. Grupa se nikada više nije ponovno okupila u istom sastavu. Članovi benda Stu Coock i Doug Clifford osnovali su svoju grupu “Creedence Clearwater Revisited”, 1995. koja s malo uspjeha, većinom svirajući Fogertyeve pjesme na koncertnim nastupima, djeluje i dan danas. John Fogerty je ostvario pristojnu, no ne i veličanstvenu samostalnu karijeru, a njegov stariji brat Tom preminuo je 1990. godine od side.

Što je ostalo iza benda Creedence Clearwater Revival?

No, ono što je ostalo iz benda Creedence Clearwater Revival i više je nego vrijedno. Njihov treći album upisao je svoje ime u povijest rock glazbe. Od devet pjesama, prvih sedam čine fantastičan niz, koji je teško ponoviti. Pjesme su u biti toliko jednostavne da ih svaki malo bolji početnik može s lakoćom odsvirati, no riječ je o onoj vrsti genijalne jednostavnosti, koja vas natjera da se zapitate kako je moguće da nitko nikad prije, nije odsvirao i otpjevao ništa slično tome.

Napisao i obradio: Nenad Grbac

 

 


 

A, sad Creedence Clearwater Revival – uživo:

Izabrati najbolje, najpopularnije ili najznačajnije pjesme Creedence Clearwater Revivala,  jednostavno je nemoguće. Toliko veliki broj sjajnih i lako pamtljivih pjesama vjerojatno je uz njih i “Beatlese”, snimio još samo vrlo mali broj grupa ili glazbenika.

Nabrajanje svih njihovih pjesama oduzelo bi nam puno vremena, pa smo za vas čitatelje portala “Nema kompromisa”, odabrali samo nekoliko pjesama, odnosno video zapisa.

Hoće li vam se taj naš izbor dopasti?

U to nismo sigurni, no znamo da pravo na žalbu – jednostavno nemate…

Zašto? Zato jer je i autor ovog teksta bio jedan od mnogih koji su sviranje gitare počeli učiti uz Creedence Clearwater Revival i sjajnog Johna Fogerty-a.

————————

Creedence Clearwater Revival – Proud Mary 

————————

Creedence Clearwater Revival – I Put A Spell On

————————

Have You Ever Seen The rain? – Creedence Clearwater Revival

————————

Creedence Clearwater Revival – Lookin’ Out My Back Door

————————

Creedence Clearwater Revival: Suzie Q

————————

Creedence Clearwater Revival – Down On The Corner (Lyric Video)

————————

Creedence Clearwater Revival – I Heard It Through The Grapevine

————————

Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising

————————

Green River – Creedence Clearwater Revival (HQ – 5.1 Studio )

————————

Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son

————————

ZZ Top with John Fogerty play Creedence best Hits!

 

Napisao, odabrao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright :  Nenad Grbac i Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...