Berners-Lee: Internet se mora osloboditi vladavine kapitala, političara i korporacija!

Tim Berners-Lee, tvorac i izumitelj World Wide Weba (Interneta),  osvrnuo se na sadašnje stanje interneta kojim je kako kaže jako nezadovoljan. Kritizirao je smjer u kojem se kreće internet te nakon što je u ožujku izjavio kako će ga uništiti društvene mreže, sada ističe da ga je Internet jako razočarao.

Internet me je razočarao!

„Bio sam očajan“, rekao je 63-godišnjak osvrnuvši se na još uvijek svježe skandale oko Cambridge Analytice i ruskih uplitanja u američke izbore. „Pokazali se da je web razočarao i iskoristio obične ljude umjesto da im služi, kao što je to trebao.

Internet u režiji političara i velikih korporacija najbolje opisuje knjiga “Reklamokracija”»

„Kada je web tek stvoren, ondje nikog nije bilo, nikog tko bi ga podržao“. No, kad je web zaživio i pokazao se kao korisna stvar korporacije su se odmah uključile i počele krasti i otuđivati osobne podatke korisnika i izluđivati ih nepotrebnim i neželjenim reklamnim porukama. A, zatim su se korporacijama pridružile banke, razni prevaranti i političari i sve je otišlo u krivom smjeru rekao je Brad Burnham, investitor u decentralizaciju weba.

Projekt Solid

Upravo zato Berners-Lee je počeo raditi na novoj projektu, Solid, kojom želi ponovno decentralizirati internet i dati pojedincima kontrolu na svojim osobnim podacima. Svoj projekt ovako je opisao:

„Ljudi koji rade s nama pokušavaju zamisliti na koji bi način web mogao biti drugačiji. Kako bi druženje i surfanje na Internetom moglo izgledati kao drugačije iskustvo od ovog sadašnjeg. Što bi se moglo dogoditi ako običnim ljudima vratimo privatnost i kontrolu nad njihovim podacima. Gradimo cijeli eko-sustav“, ističe otac interneta.

Novi mu projekti, poput Solida, vraćaju nadu u bolju budućnost interneta.

“Ne morate imati nikakve vještine programiranja. Samo trebate imati srce i Internet korporacijama i kapitalu koji stoji iza njih pokazati da su pretjerali”, poručio je za kraj svim ljudima, rekavši da je budućnost interneta u rukama običnih ljudi.

 


 

Prilog – Tko je Timothy Berners-Lee

Sir Timothy Berners-Lee (London, 8. lipnja 1955.) izumitelj je World Wide Weba (Interneta) i čelnik World Wide Web Consortiuma.

Krajem 1980-ih, dok je bio zaposlen na institutu CERN u Ženevi u Švicarskoj, Tim Berners-Lee kombiniranjem različitih tehnika usavršio je ovo što danas zovemo World Wide Web, sustav koji omogućava linkanje, pregledavanje i sortiranje informacija preko računala povezanih telefonskom mrežom. Zbog toga se danas naziva ocem Interneta.

Prvu uspješnu komunikaciju računala preko interneta obavio je 25. prosinca 1990. godine, a već je 1991. godine javnosti putem interneta pokazao prvu web stranicu.

Za svoje je zasluge ovaj Britanac s prebivalištem u SAD-u odlikovan titulom Viteza britanske kraljevske kuće.

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...