Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Emil Cioran: Mi nismo u službi istih bogova

Ukoliko niste primjerili nedavno je na našem zagrebačkom glavnom trgu održan nekakav igrokaz, odnosno “molitva”, u kojoj su glavne uloge glumili lopovi, ubojice, zločinci, Turci i Ustaše iz Bosne i Hercegovine i njihova Bosanskohercegovačka katolička crkva.

Povodom toga netko me je upitao: Što ti misliš o tome”?

A, ja sam mu odgovorio: “Ja o tome mislim isto što i Emil Cioran”.


Emil Cioran: Mi nismo u službi istih bogova

S kojim pravom ste zapeli da se molite za mene? Nije meni potreban nikakav zastupnik, sam ću se nekako izvući. Možda bih to i prihvatio od strane pametnih ljudi, ali ni od koga drugog, pa makar taj bio i svetac. Ne podnosim se da netko brine o mom spasenju. S obzirom da se tog vašeg izmišljenog Boga pribojavate i uzmičete od njega, onda je jasno kakav su prostakluk vaše molitve. Usmjerite ih negdje drugdje; u svakom slučaju, mi nismo u službi istih bogova.

Ako je moj Bog možda nemoćan, potpuno je ispravno vjerovati da ni vaš nije ništa bolji. Pa čak ako pretpostavimo da je takav kakvim ga vi zamišljate, još uvijek mu nedostaje moć da nas izliječi od užasa s kojim se mi obični ljudi susrećemo svaki put kad sretnemo takozvane “Molitelje”.

Emil Cioran: Iz knjige “O nezgodi zvanoj rođenje”


Prilog – Tko je bio Émil Michel Cioran

Émil Michel Cioran (1911. – 1995.), bio je francuski filozof i pisac rumunjskog porijekla. Bio je filozof i moralist te jedan od najbriljantnijih suvremenih esejista, ne samo zahvaljujući svom snažnom i raskošnom stilu nego i u suštinskoj polemičnosti te lucidnosti svoga duha.

Proslavio se već prvim knjigama “Kratak pregled raspadanja” i “Silogizmi gorčine”. Nastavljač je i ujedno poricatelj Nietzschea, zagovara “volju za nemoć”, kontemplativnu dokolicu i spokojstvo korjenite skepse. Bio je anarhist i ateist, a izgrađuje kroz bljeskove izazovnih maksima i pjesničkih aforizama mudrosti koja krijepi unatoč pesimizmu.

Iako se njegova filozofija može tumačiti i kao Filozofija pesimizma, a važno mjesto u njegovim djelima zauzimaju teme kao što su „otuđenje, apsurd, dosada, uzaludnost, propadanje, tiranija povijesti, vulgarnosti promjene, svijest kao agonija, razum kao bolest“, sam Cioran je znao reći: „Živim samo zato što je u mojoj moći da umrem kad mi se prohtije; bez ideje o samoubojstvu, odavno bih se ubio.“

 

———

Odabrao, nadopisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...