Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kako zabraniti i knjige koje još nisu ni napisane?

Knjiga “Akademija vampira”, nije neko vrhunsko književno djelo.

To je simpatična priča o djevojci koja se školuje i trenira za borbu, koja će odlučivati o opstanku njenog vampirskog naroda. Iako obožavatelji te knjige tvrde da je knjiga “vrhunsko djelo” s složenim i isprepletenim temama i nazivaju je “vrhunskim prozom”, to u principu i nije baš posve točno, no ne može se reći da knjiga nije dobro napisana i da za razliku od mnogih knjiga nema i početak i zaplet i kraj. Bez obzira na to zanimaju li vas priče o lijepim vampirima i vampiricama ili ne, serija knjiga po imenu “Akademija vampira”, je širom svijeta prodana u više od osam milijuna primjeraka knjige, a već po prvoj knjizi je odmah nakon njene objave snimljen i igrani film.

Godine 2009. u seriji su bile samo tri knjige. Ali tada je školski okrug u Stephenvilleu u Teksasu odlučio zabraniti baš “sve knjige iz te serije”. To “sve”, znači da su zabranili čak i knjige iz te serije, koje do tada još nisu bile ni napisane. U međuvremenu je književnica Richelle Mead napisala još tri knjige, pa u seriji sada ima šest knjiga i odlukom školskog okruga u Stephenvilleu sve su zabranjene.

Sve to na neki način opisuje zašto su zabrane knjiga smiješne. Naime upravo ovaj primjer zabrane knjiga otišao je toliko daleko da se zabranjuju čak i knjige koje još nisu ni napisane. Istina je da postoje zabrane iz relativno razumljivih razloga, ali zabranjivanje knjige, koja još nije ni zamišljena u glavi autorice je krasan primjer o tome što se događa kad ljudska glupost postane jača i od razuma i logike.

Nakon toga preostaje nam samo da se upitamo što je sljedeće. Hoće li dušebrižnici, političari, stranke, udruge i crkva već sutra početi zabranjivati i ljude druge boje kože, svaku misao u kojoj se bilo tko ne slaže s njihovim mišljenjem, sve vrste ljudskih prava i sloboda. Hoćemo li već sutra biti prisiljeni krenuti u neki novi lov na vještice i čarobnjake.

I zato bi bilo dobro da dušebrižnici razmisle! Jer jednom kad običnim ljudima sve to dosadi i kad narod konačno shvati koliko su zapravo glupi i zaostali i oni bi mogli završiti na lomačama na kojim su tijekom minulih stoljeća tako “velikodušno” spaljivali vještice.

 

—————

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...