Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Velike prevare: Sveta kožica

Od svih relikvija koje su kružile srednjovjekovnom Europom, najcjenjenije su bile one povezane s Isusom Kristom. No, za srednjovjekovnu crkvu nijedna relikvija nije bila vrjednija od Svete kožice jer je ona navodno bila stvarni dio tijela Isusa Krista. U stvari, kožica (prepucij) je jedini dio tijela, za koji Biblija napominje kako je uklonjen s Krista tijekom njegova života (osam dana nakon rođenja), i koji je vjerojatno zato i ostao na Zemlji, nakon što je Krist uzašao na Nebo.

Karlo Veliki tvrdio je da mu je taj dar dao anđeo

Ali Sveta se kožica nije pojavila samo u umjetnosti. Stvarni fizički artefakt – ili ono za što su ljudi tvrdili da je prava stvar – bio je vrlo popularan predmet obožavanja.  Sveta kožica prvi put se pojavila u srednjovjekovnoj Europi oko 800. godine, kada ju je kralj Karlo Veliki predstavio kao dar papi Leonu III. Karlo Veliki rekao je da mu je taj dar dao anđeo.

Kristovo obrezivanje bilo je popularna tema u religioznoj umjetnosti tijekom kasnog srednjovjekovnog i ranonovovjekovnog razdoblja. A ovo je slika Kristovog obrezivanja, detalj s oltara Dvanaest apostola Friedricha Herlina, 1466

No, odjednom je dvadeset i jedna crkva posjedovala autentičnu Svetu kožicu

No i druge autentične kožice počele su se pojavljivati ​​po cijeloj Europi. Sve u svemu, dvadeset i jedna crkva tvrdila je da upravo ona posjeduje originalnu Svetu kožicu. Zanimljivo je da su toj relikviji pripisivane razne čudesne moći. Navodno, ona je bila u mogućnosti zaštititi žene tijekom poroda.

Redovnici iz Charrouxa tvrdili da je njihova kožica prava, ističući da iz nje povremeno kaplje krv

S obzirom na toliko originalnih Svetih kožica, mnoge crkve su se potrudile da svaki crkveni vođe ovjeri svoju kožicu kao jedini pravu. Početkom 12. stoljeća, redovnici iz San Giovannija u Lateranu, tražili su od pape Inocenta III da presudi o autentičnosti njihove prepucije, ali on je to odbio. Kasnije su redovnici iz Charrouxa tvrdili da je njihova kožica jedina prava, ističući da iz nje povremeno iz čista mira kaplje krv. To je uvjerilo papu Klementa VII. (1523.-1534.), koji je upravo njihovu Svetu kožicu proglasio autentičnom.

Obrezanje Kristovo, Francesco Bissolo, oko prve polovice 16. stoljeća

Neki srednjovjekovni teolozi tvrdili su da su sve svete kožice bile prevare

Neki srednjovjekovni teolozi tvrdili su da su sve svete kožice bile prevare jer se stvarna Sveta kožica, uzdigla na nebo s Kristom. Teolog 17. stoljeća Leo Allatius nagađao je u svom eseju “De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba”, da je sveta kožica uzašla na nebo u isto vrijeme kad i Isus.

A, od 1900. godine pisanje ili govor o Svetoj kožici postao je zločin je kažnjiv izopćenjem iz crkve

No, s vremenom Katolička crkva se sve više pokušavala izvući iz kontroverze oko Svetog kožica, odlučivši da je prilično nepristojno da se toliko pozornosti posvećuje Kristovim privatnim dijelovima tijela. Usvojeno je stajalište da su sve suparničke kožice bile prijevare, a odlukom crkve 1900. godine pisanje ili govor o Svetoj kožici postao je zločin je kažnjiv izopćenjem iz crkve.

 

 

—————–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Možda vam privuće pažnju...