Preporučen rezolucija 1200 x 960 Sadržaj se mijenja jednom mjesečnoDatum posljednje objave 
 
Stalne rubrike
Naslovna strana
Aktualni komentar
Zanimljivosti
Najgore od najgoreg
Porez, a što je to ?
Tribut to Jim Morrison
10 najljepših automobila
Nevjerojatne pogreške
Bolje sex i grad...
Što se to zbiva u ...
Zaštita životinja, što je to?
Svi Sanaderovi stanovi
Foto prilog
Kontakt
Lipanj
Intervju-i
Intervju - Tena Perišin
Intervju Richard Stallman
Intervju - Zlatko Lukić
Sistemski servisi
Pritužbe
Šaljite nam vaše priloge
Komentari i prijedlozi
Vaši prijedlozi
Izgubljeno-nađeno
Oglasnik
Web stranice istog autora
Digitalne-knjige.com
Psi za neznalice
Žene svijeta
Izrada web stranica
Fotomodeli
CD o psima
The Doors
Impero Web shop
Korisni Linkovi
Ana Horvat poetry
Recro
Bez cenzure
Korčula apartment Kneže
In-media
Dobro jutro hrvatska
Vremenska prognoza
Druga prilika
HR portali
 
Ankete
Za koga bi ste glasovali ?
 
 
 

 

 
Dana 02.07.2006 prošlo je točno 35 godina od smrti velike zvijezde, rock idola, vizionara, pjesnika i jednog najseksipilnijih muškaraca u povijesti - Jima Morrisona
 
 THIS IS THE END - MY ONLY FREND 
Pjesnik... Shaman... Rock idol... Sex simbol... Vizionar... Mitski Lizard King... Sve to, a vjerojatno i puno više, bio je ili raznim ljudima znači Jim Morrison. Morrison je mogao sve, samo ne živjeti duže od svoje dvadeset i sedme.
Od njegove je smrti prošlo točno 35 godina, ali pjevač i legendarni vođa Doors-a ostaje jedna od najtrajnijih enigmi našeg vremena.
3. srpnja 1971. nađen je mrtav, u kadi, u svom stanu u Parizu, kamo je preselio samo nekoliko mjeseci ranije, u nadi da će srediti život i da će se moći koncentrirati na pisanje.
Mrtvozornik je kao uzrok smrti naveo srčani udar. U očajničkoj utrci sa smrću Morrisona je izdalo srce. Znam netko će se sigurno prisjetiti i droge, no mrtvonadzornik je ipak napisao "srce".
Bio je to tužan kraj jedne kratke karijere, no i početak nečeg daleko većeg, legende o Jimu Morrisonu. Jedne od najvećih i najzagonetnijih legenda u povijesti Rock end rolla.
A Jim naravno nije mrtav, sve dok njegovu glazbu slušaju milijuni i milijuni ljudi, sve dok se riječi njegovih tekstova muklo i zagonetno odjekuju u našim glavama, te sve dok tisuće i tisuće obožavatelja posjećuje njegov grob na Pariškom groblju po imenu Pere-Lachaise.
A tamo se uz njegov grob nalaze i grobovi Molierea, filozofa Abelarda, umjetnika Marcela Prousta, Chopina, Oscara Wildea, Maxa Ernsta itd.
 
 Tko je bio LIZARD KING ?
 
Ukoliko bilo koga tko poznaje povijest Rock end rolla, upitate tko je zapravo Lizard king, dobit će odgovor koji glasi ovako: Lizard king je legenda nad legendama, bog rocka i pjesničkog izraza, a kada sve to sastavite u jednu cjelinu dobiti ćete samo jedno ime: James Douglas Morrison.
 
 Jim je u početku bio sramežljivo i normalno dijete, jedne normalne obitelji. Rođen 1943, u mjestu Melbourne, u Floridi, Jim Morrison, pravim imenom James Douglas Morrison, često je, kao dijete, s obitelji selio, jer otac mu je bio admiral američke ratne mornarice, pa je Morrison tako srednju školu završio u Alexandriji, u Virginiji, a onda se našao i u Kaliforniji.  
 Započinje studij kinematografije, zajedno s Francisom Fordom Coppolom i Georgeom Lucasom, ali i s jednim mladim hippijem, Rayjom Manzarekom.  
 Bilo je to 1965, godine u vrijeme velikih previranja i vrijeme velikih rock-and-roll inovacija, Morrison prekida studij. Filmska karijera očito nije bila suđena, ni njemu, ni Manzareku.  
 Njih se dvojica, zajedno s još nekoliko prijatelja useljavaju u jednu napuštenu zgradu u Venice Beachu, gdje pišu pjesme i eksperimentiraju s drogom.
 

 

 

Iako mu je otac bio admiral američke ratne mornarice Lizard King (kralj guštera), se nije libio suprotstaviti američkom bezumlju i vojnim intervencijama u Koreji i Vijetnamu.

 
 

 

 
Kao dijete, 1947. Jim svjedoči prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. I sam sebe da je duša nesretno preminulog Indijanca ušla u njega, te da ga vodi kroz život. U pjesmi "Peace Frog", s albuma "Morrison hotel", opisuje to iskustvo.
 
  Doors of Perception - vrata percepcije! 
Manzarek, klasično obrazovani klavijaturist, dovodi bubnjara Johna Densmorea i gitarista Robbyja Kriegera, također glazbeno obrazovane i talentirane momke, usput velike ljubitelje jazza, i rađa se bend kojemu Morrison, 1966. godine, daje ime Doors,
Svjedoci tvrde da je bend dobio ime prema eseju britanskog pisca Aldousa Huxleyja, iz 1954. godine - Doors of Perception, Vrata percepcije. 
To što je Huxley poslužio Morrisonu kao inspiracija ne čudi, jer još u osnovnoj i srednjoj školi Morrison, izuzetno bistar, pohlepno je čitao sve što mu je pod ruku došlo, često autore i knjige za koje niti njegovi nastavnici iz književnosti nikada nisu čuli, a kamoli njegovi vršnjaci.
Njemu najdraži bili su filozofi Friedrich Nietzsche i Jean-Paul Sartre, britanski pjesnik William Blake, francuski pjesnici Arthur Rimbaud i Charles Baudelaire, zatim Kerouac i drugi američki pisci-beatnici, grčka mitologija, Freudovska psihologija i mitovi i religije Indijanaca.
I Morrison je napisao par zbirki poezije, a ono što je o filmu naučio, primijenit će na pravljenje glazbenog videa, desetljećima prije nego što će muzički video spot postati normalna stvar.
 
Prvi nastupi Doors-a 
Prvi nastupi "Doors-a"u popularnom su klubu Los Angelesa - "Whisky a Go Go". Tu i razvijaju svoj osebujni zvuk i stvaraju glazbu koja je spoj bluesa, jazza, rocka, s primjesom psihodeličnoga, pjesme koje su bile odraz onog vremena - avangardne umjetnosti, antiratnog pokreta, kulture droga....

No Morrison često i spontano na nastupima glasno meditira, izvikuje kletve, bogohuljenja, bestidne riječi, pozive za putenim užicima.... i bend biva najuren iz famoznog losangeleskog kluba.

 
Sve to poslije će se pokazati kao katastrofalna pogreška, jer 1967. godine grupa "Dors", objavljuje svoj prvi album - "The Doors", koji mnogi smatraju najboljim ili jednim od najboljih albuma u povijesti rocka  
Ipak Morrison ostaje vjeran sebi i bez obzira na planetarnu popularnost njegovi nastupi ostaju egzibicionistički, popraćeni ispadima, pozivima mlađoj generaciji da protiv starije ustane seksom, alkoholom, drogama i glazbom koja otvara vrata percepcije .
 
Na koncertu u Miamiju, 1969. godine, Morrison biva uhićen, službeno zbog razgolićavanja na pozornici, a neslužbeno zbog poziva na protest protiv rata u Vijetnamu i protestnog uriniranja po Američkoj zastavi . 

 

 
Morrison često i spontano glasno meditira, izvikuje kletve, bogohuljenja, bestidne riječi. Njegov koncertni nastup pravi je šok za sve zagovornike američke vojne intervencije u Vijetnamu
 
 

 

 
Kad su jednog rock kritičara upitali zašto on tako smjelo tvrdi da su Doorsi bolji od svih drugih bendova, on je mrtav hladan odgovorio, možete slobodno uzeti 15 njihovih najvećih hitova i izbrisati ih, a ostatak će još uvijek biti jednako impresivan.
 
 Opsjednutost muzikom, poezijom i smrču 

Jim Morrison je jednom prilikom izjavio da prilikom pisanja pjesme najprije čuje melodiju, pa tek onda uz nju stvara stihove, no ti stihovi su uz njegov prepoznatljivi vokal, izvrsnu melodičnost i i glazbeno umijeće ostalih članova, postali zaštitni znak grupe Doors

 Uz ugodan i snažan bariton Morrison je glazbeno dobro potkovanim članovima "The Doorsa" donio i druge kvalitete, a to je prije svega karizmatičnost i mračna poezija.

 
  Morrison i Doorsi gurnuli su rock u smjelo novo doba. A sam Morrison je jednom rekao: "Više nas sve zanima mračna strana života, pokvarenost, zloba, noćno doba."
 
  Zanimljivo je i to da je od rane mladosti Jim Morrison bio opsjednut smrću. Njegovo poetsko djelo otvaraju i zatvaraju zapisi o smrti. Negdje na početku svoje prve knjige on kaže kako "Sve igre sadrže ideju smrti", a pri kraju Američke molitve on kaže i slijedeće "Death makes angels of us all".
 
 Da bi vam dočarali veličini njegove poezije priložili smo vam i nekoliko njegovih pjesama, te spisak svih albuma koje je Morrison objavio za života.  
  Sve to moći ćete pronaći na našoj novoj web stranici nazvanoj - The Doors, koja se nalazi na slijedećem linku: http://the-doors.atspace.com/ 
 
  Nepoželjan u zemlji "velikih sloboda" ! 
Nakon incidenta u Miamiju, na Morrisona se diže velika hajka u medijima potaknuta od pravovjernih građana, koji smatraju da je posve opravdano i u redu to što američki vojnici diljem svijeta pale siluju i ubijaju u korist američkog kapitala.
Napadi na Morrisona postaju tako jaki, da on sa svojom djevojkom Pamelom, odlazi u Pariz,
Drugima govori "Vratit ću se potpuno drugačiji," ali tone sve dublje u alkohol i drogu, stranice bilježnice puni riječima "Bože, pomozi mi," trećeg srpnja 1971. njegov život završava.
Njegova djevojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovu stanu, te da se Jim otišao okupati, no kad je ona ušla u kupaonicu našla ga je mrtvog u kadi.
 
O samoj Morrisonovoj smrti postoje i mnoga druga nagađanja, a jedno od njih iznio je dvadeset godina nakon Jimove smrti, njegov prijatelj, fotograf Alen Roney,
On je bio taj koji je koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Daglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim "Kraljem guštera", te organizirao njegov tajni sprovod, kojem je prisustvovalo samo pet ljudi. 
Roney tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina, te da je posljednja tri dana svog života proveo "fiksajući" se sa svojom djevojkom.

 

 

 
Morrison je umro na adresi 17 Rue Beautrellis,a pokopan je na najljepšem pariškom groblju Pére Lachaise. Njegov je grob danas mjesto hodočašća mnogih ljudih, svih starih i svih novih fanova.
 
 

 

 

Teoretičari zavjera, koji tvrde da frontmen Doorsa još uvijek živ, te koliko-toliko zdrav odmara negdje u Venezueli, Indiji ili u Samoboru, nisu baš sasvim bez argumenata, jer je i sam Morissson jednom prilikom najavio da planira lažirati vlastitu smrt

 
 Nasljeđe Jima Morrisona 
 Kad su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt, isprva u nju nisu mogli povjerovati.  
 Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt, da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo i mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi.  
 Cijelom misteriju pomogao je i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju Pere Lachaise. Ipak, teorije o "odglumljeno smrti" su najvjerojatnije neutemeljene i uglavnom se javljaju kod ljudi, koji u kratkom životu učine velika djela.  
 Sada, nakon tridesetak godina, Jimovi obožavatelji moraju prihvatiti spoznaju da on više nije živ. Osim što će, kao i svi veliki umjetnici, živjeti vječno preko svojih nezaboravnih pjesama. Ostao je najveća rock legenda svih vremena.
 
 Nasljeđe Jima Morrisona? Taj prototip rock-zvijezde - osoran, seksi, zagonetan, ostaje i dalje jedan od najpopularnijih i neosporno najutjecajnijih pjevača u povijesti rocka.  
 Njegov utjecaj nalazimo kod Richarda Ashcrofta, Patti Smith, Trenta Reznora, Iggyja Popa, Eddieja Veddera, Marilyna Mansona i mnogih drugih....

 
 "Ako svojom poezijom mogu išta postići," rekao je jednom, onda je to - osloboditi ljude stega unutar kojih vide i razmišljaju."  
 Morrison i Doorsi su u tome uspjeli - pustili su nas, pa makar i na kratko, da vidimo kako je na drugoj strani.  
  Otvorili su vrata percepcije, koja više nitko nije mogao zatvoriti.
 
 
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present